Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kente 39,7 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi yapıldığını açıkladı.
Türkiye’nin tarihi açısından derin yaralar bırakan ve yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti.
Bu süre zarfında, Türkiye genelinde sağlanan birlik ve beraberlik sayesinde depremden etkilenen 11 ilin yeniden inşası için sürdürülen çalışmalara devam edilmektedir.
DASK’IN AMACI
Sigorta şirketleri, acenteler ve bankalar ile işbirliği yaparak, DASK tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve bankaların şubeleri aracılığıyla Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) poliçelerinin düzenlenmesini sağlıyor.
Depremler sonrası elde edilen tecrübeler, toplumda sigortalı olma bilincinin artmasına neden olarak sigortalılık oranlarının yükselmesine yol açtı.
Marmara Bölgesi özelinde, deprem sonrasında İstanbul ve çevresinde toplam sigortalılık oranında yaklaşık yüzde 1’lik bir artış gözlemlendi.
DEPREMİ TAKİP EDEN GÜNLERDE GÜNLÜK POLİÇE ÜRETİMİ YÜZDE 55 ARTTI
Ülke genelinde, depremi takip eden günlerde günlük poliçe üretimi yüzde 55 oranında artış gösterdi.
Ancak, her büyük deprem sonrası yaşandığı gibi, bu artış eğilimi bir süre sonra normale dönerken, DASK; herhangi bir afetten önce tüm konutların ZDS güvencesi altına alınması ve toplumsal sigortalılık bilincinin kalıcı hale getirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
POLİÇE SAYISI ARTTI
DASK’ın kuruluşundan bu yana geçen 25 yılda, Türkiye genelinde ZDS poliçe sayısı yaklaşık 12 milyona ulaşmıştır.
BÖLGESEL SİGORTALILIKTA İLK SIRADA MARMARA YER ALDI
Türkiye genelinde sigortalılık oranı yüzde 56 civarında iken, coğrafi bölgelere göre en yüksek oran Marmara Bölgesi’nde yüzde 64 olarak kaydedilmiştir. Bunu sırasıyla Doğu Anadolu (yüzde 61), Ege (yüzde 56), Akdeniz (yüzde 55), Güney Doğu Anadolu (yüzde 51) ve İç Anadolu (yüzde 50) takip etmektedir. En düşük sigortalılık oranı ise yüzde 45 ile Karadeniz bölgesine aittir.
İSTANBUL EN ÇOK SİGORTAYA SAHİP BÜYÜKŞEHİR KONUMUNDA
Büyükşehirlerin sigortalılık oranları incelendiğinde, İstanbul yüzde 63 ile ilk sırada yer almaktadır. Eskişehir’de bu oran yüzde 61, İzmir’de yüzde 60, Mersin’de yüzde 59, Antalya ve Bursa’da yüzde 58, Ankara’da ise yüzde 54 olarak kaydedilmiştir.
DEPREMDE 11 İLIN SİGORTALILIK ORANLARI
Depremden etkilenen 11 ilin sigortalılık oranları incelendiğinde, 4 Şubat tarihi itibarıyla bu iller arasında en yüksek orana sahip olan kent Elazığ, yüzde 74,5 ile ilk sırada bulunmaktadır. Bunu yüzde 70,8 ile Gaziantep, yüzde 67,8 ile Malatya, yüzde 63 ile Osmaniye, yüzde 60,4 ile Kahramanmaraş, yüzde 59,3 ile Kilis, yüzde 56,5 ile Adana, yüzde 51,4 ile Adıyaman , yüzde 46,7 ile Hatay , yüzde 46,7 ile Şanlıurfa ve yüzde 39,9 ile Diyarbakır sigortalılık oranına sahip. Türkiye çapında en yüksek sigortalılık oranına sahip kent ise yüzde 90 ile Bolu oldu. Onu yüzde 89 ile Düzce, yüzde 84 ile Yalova ve Bingöl takip etti.