Fitch Ratings, Türkiye’deki risk primlerinin gerilediğini, KKM’den çıkış sürecinin takip ettiklerini aktararak Türk bankalarındaki riskin azaldığına dair görüş bildirdi. Fitch’e göre, ekonomide resesyon beklentileri yok. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi not görünümünü kısa süre önce yükseltti. Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, bugün de Türk bankalarının dış finansman kaynaklı risklerinin azaldığını belirtti. Kurumun sözcüsü, bundan sonraki dönemde Türk bankalarının fırsatlara göre hareket edeceğini düşünüyor.
Kılınç, özellikle Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra birçok Türk bankasının dış finansmana erişimi olduğunu ve dış finansman risklerinde azalma olduğunu belirtti. Türk bankalarının son bir yılda yaklaşık 4,6 milyar dolar sermaye benzeri ihracı olduğunu ve dış finansman kaynaklı risklerinin azaldığını belirterek, bundan sonraki dönemde Türk bankalarının fırsatlara göre hareket edeceğini düşündüklerini iletti. Kılınç, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.
Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, para politikasındaki değişimin Türkiye’nin risk primlerinde ciddi bir düşüşe neden olduğunu belirtti. Kılınç, bankaların dış finansmana erişiminde değişik enstrümanların görüldüğünü ve yatırımcıların geri döndüğünü ifade etti. Türk bankalarının dış finansman ihtiyacı konusundaki risklerin azaldığına, yabancı para mevduatındaki ilerleyişe ve KKM’nin seyrine bakıldığında, politikalara hükümet müdahalesine ilişkin risklerin de azaldığını belirten Kılınç, bankaların sermaye rasyolarının yeterli olduğunu söyledi.
Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının dış borçlarına bakıldığında tüm yükümlülüklerinin yaklaşık yüzde 20’sinin dış finansmandan kaynaklandığını belirterek, kısa vadeli borç tutarının yüksek olmasının önemli bir risk unsuru olduğunu vurguladı. KKM’den çıkışların sürecini yakından takip ettiklerini belirten Kılınç, Merkez Bankası’nın swap limitlerine dair beklentileri ve bankacılık sektöründeki sermaye yapısının yeterli olduğunu ifade etti.
Kılınç, Türkiye’de resesyon beklentisinin olmadığını ve ekonomide güçlü büyüme olduğunu belirtti. Türkiye’de bu yıl yüzde 2,8 büyüme öngördüklerini ifade eden Kılınç, ilk çeyrekteki güçlü büyüme sayesinde yıl sonu büyüme beklentisinin yukarı çekilebileceğini dile getirdi. Sonuç olarak, Türk bankalarının dış finansman kaynaklı risklerinde azalma olduğu ve bankacılık sektörünün sermaye yapısının yeterli olduğu belirtilirken, ekonomide resesyon beklentisinin olmadığı ve büyümenin güçlü seyrettiği vurgulanmıştır.