Hazine ve Maliye Bakanı, Halkbank tarafından gençlere ilham vermek ve gelecekte iz bırakacak adımlarını desteklemek amacıyla düzenlenen Gençİz Gençlik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, etkinliğin gençlerin geleceği için taşıdığı önemi vurguladı ve finansal okuryazarlığın hayatın her alanında kritik bir rol oynadığını ifade etti.
“22 MİLYONDAN FAZLA KRİPTO HESAP VAR”
Bakan, özellikle bireysel yatırımcıların finansal araçlara olan ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, bu durumun finansal okuryazarlığın önemini daha da artırdığını söyledi. Risk ve getiri dengesi üzerine değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’de bireysel yatırımcıların yöneldiği alanlara baktığımızda, 22,1 milyon kripto hesabının bulunduğunu söyledi. Bu rakamın, en büyük ilginin en riskli alana yöneldiğini gösterdiğini belirtti.
Borsa gibi somut varlıkların yer aldığı yatırım araçlarının aksine, kripto para piyasasında yapay zeka tarafından oluşturulan ürünlerin öne çıktığını ifade etti.
“GENÇLER, FİNANSAL OKURYAZARLIKLARINI GÜÇLENDİRMELİ”
Bakan, Türkiye’de finansal okuryazarlık oranlarının artırılmasının önemine dikkat çekerek, bu konuda özellikle Sermaye Piyasası Kurulu başta olmak üzere birçok kurumun değerli çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Gençlerin finansal okuryazarlık seviyelerini yükseltmelerinin, hem bireysel hem de toplumsal açıdan önemli kazanımlar sağlayacağını vurguladı.
“1 YILLIK SİGARA PARANIZLA 5 YILDA 147 BİN LİRA KAZANIN”
Küçük yatırımların bireyler için getirileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan, arkadaşlara bir sigara paketinin Türkiye’de ortalama fiyatının 75,24 TL olduğunu sorduğunu ve günlük bir paket sigara içiliyorsa yıllık maliyetinin 27 bin 375 TL olduğunu belirtti. Bunu içmeyip sadece 1 yıl içinde 5 yıllığına bugünkü getiriler üzerine Halkbank’a koyarsanız, 147 bin TL getirileceğini aktardı. Küçük birikimlerin etkisinin çok büyük olabileceğini vurguladı.