İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu hakkında yapılan yakalama kararı başvurusuna karşı çıktı. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı kapsayan bu karara imza atmıştı. Başbakan Sunak, yakalama kararının Gazze’deki duruma yardımcı olmayacağını belirtti ve böyle bir gelişmenin hiçbir şekilde işlerin düzelmesine katkı sağlamayacağını ifade etti. UCM’nin bu kararı alması durumunda İngiltere’nin, söz konusu isimleri ülkeye geldiklerinde yakalayıp yakalamayacağı henüz net değildir.
Sunak, Hamas yöneticilerinin de benzer bir yakalama kararına maruz kaldığına dikkat çekerek, demokratik bir hükümetle terör örgütü arasında ahlaki olarak büyük bir fark olduğunu dile getirdi. İngiltere parlamentosunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sunak, UCM’nin sürecinin çatışmalara ara vermemesi, esirlerin kurtarılmaması ve bölgeye yardımların ulaştırılmamasına sebep olabileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı David Cameron ise bu kararın Gazze’deki insani durumu iyileştirme amacı taşımadığını söyledi. İsrail’in UCM’yi imzaladığına dair bir belge olmadığını belirten Cameron, mahkemenin bu konuda yetkisinin olduğunu düşünmediğini ifade etti. Cameron, Han’ın başvurusunun zamanlamasını ve etkisini eleştirirken, UCM heyetinin İsrail’e yapacakları ziyareti iptal ederek yakalama kararı başvurusunu gündeme getirdiğini aktardı.
UCM’deki sürece destek veren 100’ün üzerinde milletvekili ve lord, İngiltere’nin UCM’nin bağımsızlığına ve tarafsızlığına zarar verecek her türlü girişime karşı durması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda Gazze’de işlenen suçlar için adaletin sağlanması ve UCM’nin her türlü desteği görmesi gerektiğini vurguladılar.
Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant’a ek olarak Hamas liderleri hakkında da yakalama kararının çıkartılmasına dair Han’ın başvurusu devam etmektedir. Han, bu kararların Gazze’de yaşanan çatışmalarla ilgili soruşturmanın bir parçası olduğunu ve uluslararası hukuk ihlallerini araştırdığını dile getirmiştir.