Son 9 yıldır dünya un ihracatında şampiyon olan Türkiye, uluslararası alanda un tedarik noktasında ilk tercih edilen ülke konumunu koruyor. İklim krizlerinin gıda üretimini olumsuz etkilediği endişeleri artarken, Türkiye’deki uzmanlar ise un rekoltesinin yeterli olduğunu belirterek ihracattaki artışın devam edeceğini savunuyor. Türkiye’nin ocak-temmuz döneminde 2 milyon tonluk un ihracatı gerçekleşirken, bu ihracattan elde edilen gelir 777 milyon dolar oldu. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye, dünya genelinde un ihracatı şampiyonluğunu sürdürüyor.
Türkiye, son 9 yılda dünya un ihracatında liderliği elinde tutmaktadır ve bu yıl da dört bir kıtaya un ihraç etmeye devam ediyor. Ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin un ihracatı miktarı yüzde 7 artarak 2 milyon tona ulaşmıştır. Ancak, bu ihracattan elde edilen gelir yüzde 6 düşüşle 777 milyon dolara gerilemiştir.
IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy’un yaptığı açıklamaya göre, geçen yıl Türkiye 3,7 milyon ton un ihracatı gerçekleştirmiş ve bu rakam rekor olarak kaydedilmiştir. Bu yılın ilk yarısında hızlı bir artışla 4 milyon ton un ihracatı hedeflenirken haziran ayında ilan edilen ithalat kısıtlamaları sebebiyle bu hedef revize edilmiştir. Türkiye’nin un ihracatında öne çıkan pazarlar arasında Irak ve Suriye gibi komşu ülkeler ile Cibuti ve Venezuela gibi uzak pazarlar bulunmaktadır.
Eren Günhan Ulusoy, bu yıl için 20 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini belirtmiş ve Türkiye’nin buğday ihtiyacını karşılamak için bu rekoltenin yeterli olduğunu ifade etmiştir. Sıcaklıkların rekolte üzerinde doğrudan bir etkisi olmamış ancak yağışların toprağın nemlenmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekmiştir. Buğday üretiminde beklenen rekoltenin karşılanmasıyla Türkiye’nin un ihtiyacının karşılanabileceği belirtilmiştir.
Tüm bu gelişmelerin ışığında Türkiye’nin un ihracatında öncü konumunu koruduğu ve önümüzdeki dönemde de bu alandaki başarılı performansını sürdüreceği öngörülmektedir. Un rekoltesinde yaşanan artışlar ve ihracattaki istikrarlı büyüme, Türkiye’nin bu alandaki liderliğini sağlamlaştırmaktadır.