Enflasyonla mücadele çerçevesinde ekonomik yönetimin attığı adımlar, olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.
Yıl içinde uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin notuna yönelik iyileştirmeler gerçekleştirdi. İzlenen politikalar doğrultusunda makroekonomik veriler de pozitif sinyaller sunmaya devam ediyor.
PİYASALAR EKONOMİ PROGRAMINA GÜVEN DUYUYOR
Özellikle ödemeler dengesindeki iyileşme, döviz rezervlerinin tarihi seviyelere çıkması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere ekonomi kurumlarının normalleşme adımları, piyasalarda olumlu karşılanıyor.
Bu gelişmeler, yabancı yatırımcıların Türk lirası (TL) varlıklara olan talebini artırırken, Türkiye’nin borçlanma maliyetlerinin de düşmesine yol açıyor.
SON 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ
Buna göre, Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i haftanın son işlem gününde 249,8 seviyesine geriledi.
Söz konusu seviye, Şubat 2020’den bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak öne çıkıyor.
ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA
Kritik öneme sahip verilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürecin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“DIŞ FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞMEKTEDİR”
Şimşek, “İyileşen risk primimiz sayesinde dış finansmana erişim kolaylaşırken dış finansman maliyeti de düşmektedir” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİ PROGRAMININ SOMUT GÖSTERGELERİNDEN BİRİDİR”
Sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan Şimşek, şu değerlendirmelere yer verdi:
“CDS risk primimiz 250 baz puanın altında. 2020 yılı Şubat ayından sonraki en düşük seviyede olan CDS, ekonomi programımıza olan güvenin ve programdan elde edilen kazanımların en somut göstergelerinden birisidir.
2023 yılı Mayıs ayına göre düşüş, gelişmekte olan ülkelerde ortalama 49 baz puan iken, ülkemizde ise 456 baz puan seviyesindedir.
İyileşen risk primimiz sayesinde dış finansmana erişim kolaylaşmakta, dolayısıyla dış finansman maliyetleri de azalmaktadır.”