Kötü bir gece uykusunun ilerleyen dönemlerde beyin yaşını etkilediği belirlendi. ABD merkezli tıp dergisi “Neurology”de yayınlanan araştırmada, kötü bir gece uykusunun, yaşlılık döneminde beyinde yaşlanmaya neden olabileceği ortaya konuldu. Yaklaşık 600 kişinin incelendiği araştırmada, katılımcılardan uyku alışkanlıkları hakkında bilgi alındı. Araştırmacılar, katılımcıların 15 yıl boyunca uyku alışkanlıklarını takip etti. Katılımcılara uykuyla ilgili çeşitli sorular sorularak sağlıksız uyku alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlandı.
Araştırmada, katılımcıların sağlıksız uyku alışkanlıklarının belirlenmesi için 6 özellik üzerinde duruldu. Bu özellikler arasında geceleri uyanıklık, uykuya dalmada zorluk, erken uyanma gibi faktörler yer aldı. Katılımcılar, bu özelliklere göre 3 gruba ayrıldı: Düşük, orta ve yüksek uyku kalitesine sahip gruplar. Yüksek gruptaki katılımcıların ortalama beyin yaşının daha ileri olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, sağlıksız uyku alışkanlıklarının beyin yaşını nasıl etkilediğini 10 yıl takip ederek belirledi. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve diğer cihazlar kullanılarak katılımcıların beyin yaşları ölçüldü. Yüksek uyku kalitesine sahip grupların ortalama beyin yaşının daha ileri olduğu gözlendi.
California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kristine Yaffe, araştırmanın sonuçlarının tutarlı bir uyku programı sürdürmenin, egzersiz yapmanın ve stres yönetimi gibi faktörlerin beyin sağlığını olumlu yönde etkilediğini gösterdiğini vurguladı. Uyku sorunlarının yaşamın erken dönemlerinde ele alınmasının önemine dikkat çekti.
Araştırmacılar, yetersiz uykunun beyin yaşlanmasını hızlandırdığına dair net bir kanıt olmadığını ancak arasında bir ilişki olduğunu belirtti. Ayrıca, fazla veya az uyuyan bireylerin çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin arttığı vurgulandı. Özellikle tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirildiği belirtildi. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için düzenli ve yeterli uyku alışkanlıklarının önemli olduğu sonucuna varıldı.