Ticaret Bakanlığı’na 2023 yılında ulaşan tüketici şikayetlerinde en fazla başvuru 100 bin 448 ile ayakkabıya yönelik oldu. Ardından kıyafet, kredi kartı üyelik ücretleri, cep telefonları, mobilya ve internet abonelikleri ile ilgili şikayetler geldi.
Tüketiciler, CİMER, e-Devlet, e-posta ve yazılı başvuru gibi çeşitli yöntemlerle sorunlarını Ticaret Bakanlığı’na iletmekte.
146 BİN 130 TÜKETİCİ ŞİKAYETİ BAŞVURUSU
Geçen yıl, Bakanlığa ayıplı mal ve hizmetler, mesafeli sözleşmeler, ticari reklamlar, haksız ticari uygulamalar, garanti belgeleri, satış sonrası hizmetler ve abonelik sözleşmeleri gibi konularda toplam 146 bin 130 tüketici şikayeti başvurusunda bulunuldu.
7 MİLYAR LİRALIK ÜRÜNDE UYUŞMAZLIK YAŞANDI
Tüketici hakem heyetlerine gelen başvuru sayısı ise 755 bin 997 oldu. Bu başvurulardan 762 bin 100’ü karara bağlanırken, uyuşmazlığa konu olan ürünlerin toplam değeri 7 milyar lirayı geçti.
Başvuruların içerik analizi yapıldığında, en çok şikayetin ayakkabılara yöneltildiği görüldü. Ayakkabılara ilişkin 100 bin 448 başvuru, toplam şikayetlerin yüzde 13,2’sini oluşturdu.
Ayakkabıyı, 36 bin 800 başvuruyla kıyafet, 36 bin 725 ile kredi kartı üyelik ücreti, 30 bin 959 ile cep telefonları, 29 bin 846 ile mobilya ve 28 bin 733 başvuruyla internet abonelikleri takip etti.
GEÇEN YIL 4,5 MİLYAR LİRA İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI
Bakanlık, merkez ve taşra teşkilatına bağlı ekiplerle denetim faaliyetlerine 2023 yılında da devam etti. Bu bağlamda, mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, devre tatil, paket tur, garanti belgeleri ve satış sonrası hizmetler gibi konularda, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini olumsuz etkileyen firmalara yönelik olarak toplam 3,7 milyar liralık idari para cezası uygulandı.
REKLAM KURULU’NUN VERDİĞİ CEZALAR
Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar ile haksız ticari uygulamalar hakkında Reklam Kurulu 2024 yılında yaklaşık 277,7 milyon lira idari para cezası verdi.
Bakanlığın denetiminde bulunan tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye ve deterjan gibi ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya sunulması amacıyla yapılan denetimlerde 45 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı.
Buna ek olarak, fiyat etiketine ve yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerine yönelik denetimlerde, Bakanlığa bağlı ekipler 401 milyon liranın üzerinde idari para cezası kesti.
Bakanlık, şikayetler ve denetimler neticesinde tüketicilerin sağlığı ve güvenliğini riske atan ürünler hakkında toplam 4,5 milyar lira idari para cezası uyguladı.
ALO 175
Bakanlık, “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” ile vatandaşların karşılaştıkları sorunlara çözüm sunduğu bir çağrı merkezi hizmeti sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde tüketicilerin kendi işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda haklarını ar