Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu’da riskin azalması ve petrol rafinerilerinin talebindeki düşüş nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 düştü. Mart ayında 86,79 dolardan kapanan Brent petrol, nisan ayında Ekim 2023’ten sonraki en yüksek seviye olan 91,58 dolara kadar yükseldi. Ancak, ayı yüzde 1 kayıpla 85,91 dolardan tamamladı ve mayıs sonunda ise yüzde 5,3 düşüşle 81,34 dolara geriledi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, yıl sonunda sona erecek olan üretim kesintisi uygulamasının uzatılması kararı aldı. Bu kararın ardından fiyatlar, aynı ay içinde yüzde 4,3 artarak 84,86 dolara yükseldi. Ancak, OPEC+ grubunun gönüllü üretim kesintilerini kademeli olarak azaltacağını ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin günlük üretimini 300 bin varil artıracağını açıklaması, fiyat artışını sınırladı.
Brent petrolün varili, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,2 değer kaybederken, batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da yüzde 1,9 düştü. Enerji Enformasyon Grubu’nun Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, nisan-haziran döneminde fiyat artışlarının yavaşladığını belirtti. Mathonniere, OPEC+ grubunun üretim kesintisini 1 yıl daha uzatma kararının fiyatlar üzerinde etkili olduğunu ifade etti. Jeopolitik risklerin azalması ve petrol talebinin düşmesi nedeniyle fiyatların yükselme sebeplerinin azaldığını söyleyerek, mevcut fiyat artışlarının OPEC’in kesintileri ve ekonomik politikalar tarafından desteklendiğini belirtti.
Bağımsız petrol piyasası analisti Gaurav Sharma ise petrol fiyatlarının yaz sezonundaki seyahat artışlarına bağlı talep artışıyla şekilleneceğini söyledi. OPEC dışı arzın güçlü kalması nedeniyle fiyatların 90 doların üzerine çıkmasının zor olduğunu ifade etti. Sharma, fiyatların şu an için 90 doların üzerine çıkması için belirgin bir neden olmadığını belirtti.