Dünyada sıcaklıklara bağlı olarak yaşanan iklim değişiklikleri, Türkiye’de de kendisini hissettirmeye devam ediyor.
Son dönemde yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle Çukurova bölgesinde buğday üretimi, hem kuraklık hem de don olayları nedeniyle olumsuz etkilendi.
Şubat ayının sonlarında meydana gelen ve dört gün süren don olayı, kuraklıkla birleşince Türkiye’nin en erken hasat edilen buğdayının yetiştirildiği Adana’da endişelere yol açtı.
Mayıs ayında hasat edilmesi beklenen buğdayla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Adana İl Tarım ve Orman Müdürü açıklama yaptı.
“GEREKLİ ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ”
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü, durumla ilgili yaptığı açıklamada, “Bölgemizde meydana gelen don olayları ve kuraklıktan kaynaklı, sulama imkanı kısıtlı olan hububat ürünlerimizde ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ekibimizle birlikte bu alanlarda gerekli çalışmalar yapıyoruz ve bakanlığımıza da bildirimde bulunduk.” dedi.
Kökçüoğlu, “Kuraklıktan etkilenen ve strese giren alanlarda vatandaşlarımızın gübreleme gibi bitkiyi daha fazla strese sokan yanlış uygulamalar yaptığını gözlemliyoruz. Bu gibi durumlarda sulama yapılmasının daha doğru olacağına inanıyoruz. Yabancı ot veya gübreleme gibi bitkiyi daha fazla yıpratacak müdahalelerden kaçınmaları önemlidir.” şeklinde devam etti.
“KIRSAL ALANLARDA KURAKLIK SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Kökçüoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
Hububat ekim alanlarımız 1 milyon 270 bin dekar olup, bunun büyük kısmı ovada yer almakta. Ovalardaki 370 bin dekarlık alanda sulama açısından sorun yaşamıyoruz. Ancak yaklaşık 900 bin dekarlık alanda sulama imkanımız kısıtlı. Yağışın daha fazla olduğu Tufanbeyli, Saimbeyli ve Feke gibi ilçelerimizde herhangi bir sorun yaşanmıyor. Fakat güneye inildikçe Kozan, İmamoğlu ve Ceyhan’ın kırsal alanlarında kuraklık sorunları ile karşılaşılmakta.
“AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kökçüoğlu, kuraklık ve don nedeniyle çiftçilerin ekeceği ürünü ve ekim zamanını değiştirmesi gerektiğini belirterek, “Bölgedeki ve ülke genelindeki meteorolojik farklılıklardan dolayı kuraklığa daha dayanıklı ayçiçeği gibi ürünlerin ekimini artırma maksadıyla faaliyetler yürütüyoruz. Bitkiler insanlar gibi canlıdır ve bu nedenle artık geriye döndürülemez hale gelen alanların atıl kalmaması için bakanlığımız tarafından ayçiçeği tohumları dağıtıyoruz. Bu tohumlarla birlikte bölgelerimizin atıl durumda kalmaması ve hem ülke ekonomisine hem de çiftçilerimizin ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
“KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRÜNLER İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ”
Ülkede ve bölgede yaşanan ciddi kuraklık sorunlarına dikkat çeken Kökçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Tarımsal kuraklık çok önemli bir meseledir. Birkaç gün içinde yaşanan aşırı yağışların bizim için fazla anlamı yok. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu zamanlarda yağış alınmasını bekliyoruz. Son yıllardaki verilere ve önümüzdeki yılların öngörülerine baktığımızda, “yeni normal” dediğimiz kuraklık sorunları ile karşı