Refah kentinde, Gazze’de Sivil Savunma Teşkilatı’na ait araçların yüzde 50’sinin çalışmadığı belirtildi. İsrail’in yakıt girişine engel olması ve tamir atölyelerini hedef almasının yanı sıra yedek parçalarda eksiklik yaşanması, araçların kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Bu durum, acil yardım operasyonlarını engelleyerek şehit ve yaralıların naklini zorlaştırmaktadır. Teşkilatın görevini yerine getirmesi için gerekli olan yakıtın sağlanmaması durumunda, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile BM’nin sorumlu olduğu vurgulanmıştır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yakıt tedarikinin sağlanması için UNRWA’nın çalışması gerektiğini talep etmiştir.
Öte yandan, İsrail’in Gazze’de başlattığı saldırılar neticesinde 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana 37 bine yakın kişi hayatını kaybetmiştir. Evleri yıkılan ve zorla göç ettirilen Filistinliler, büyük zorluklar yaşamaktadır. Gazze’deki Filistin hükümeti, İsrail’in saldırıları nedeniyle 800 bin öğrencinin eğitim haklarından mahrum kaldığını duyurmuştur. Saldırılarda en az 15 bin 694 çocuk ve 10 bin 279 kadın olmak üzere toplamda 37 bin 551 Filistinli hayatını kaybederken, 85 bin 911 kişi yaralanmıştır. Binlerce ölünün enkaz altında olduğu bilinirken, hastaneler ve okullar da saldırıların hedefi olmuş ve sivil altyapı büyük zarar görmüştür.
Gazze’deki insanlık dışı saldırıların sonucunda yaşanan acılar ve yıkımlar devam etmektedir. Filistin halkı, hayatta kalmak için büyük bir mücadele vermektedir. Sivil Savunma Teşkilatı’nın araçlarının çalışamaz hale gelmesi, yardım operasyonlarını sekteye uğratarak acil durumlara müdahalede sorunlar çıkarmaktadır. İsrail’in Gazze üzerindeki baskıları ve saldırıları, bölgede insani krizin derinleşmesine neden olmaktadır.
Tüm bu yaşananlar, uluslararası toplumun daha fazla insani yardım sağlaması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gazze’deki durumun ciddiyeti ve aciliyeti, dünya kamuoyunun dikkatini çekmeli ve gerekli yardımların yapılması sağlanmalıdır. İsrail’in sivil halka yönelik saldırılarına son verilmesi ve barışçıl bir çözüm bulunması için uluslararası toplumun daha aktif bir rol üstlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, UNRWA ve BM’nin Gazze’deki acil ihtiyaçlara cevap vermesi ve sivil savunma teşkilatına destek olması beklenmektedir.