Geniş kapsamlı bir kanun teklifi olan torba yasada, sigorta primi teşviki, 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, ev hanımlarına emeklilik, taşeron işçilere kadro gibi düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından gündeme alındı ve ilk aşamada 86 maddeden oluşuyordu. Bu maddelerden 42 tanesi kabul edilmiş olup, şu anda gündemde kalan maddeler üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
Kanun teklifinde en çok dikkat çeken konular arasında 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, ev hanımlarına emeklilik ve taşeron işçilere kadro gibi maddeler bulunuyor. 3600 ek gösterge, 5 milyondan fazla kamu çalışanını direkt olarak ilgilendiren bir düzenlemedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, birinci kademe devlet memurları içi 3600 ek gösterge düzenlemesini en kısa sürede hayata geçireceklerini açıklamıştır.
Kademeli emeklilikle ilgili düzenleme, özellikle EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamındaki çalışanları etkileyecektir. 1999-2008 yılları arasında çalışmış olan bireyler, kademeli emeklilikten yararlanabileceklerdir. Hükümet, kadınların 43, erkeklerin ise 45 yaşında kademeli emekli olmalarına izin vermektedir.
Ev hanımlarına emeklilik konusunda da düzenlemeler yapılmaktadır. Ev hanımlarına yönelik üçte bir prim desteği kapsamında isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kurulacak ve ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınacaktır. Devlet, ev hanımlarının prim ödemelerinin üçte birini karşılayacak.
Diğer bir düzenleme ise, ilk olarak 2023 yılında duyurulan 90 bin taşeron işçisine kadro programıdır. Torba yasa, bu düzenleme üzerinde çalışmaktadır ve taşeron işçilere kadro hakkı tanıyacaktır. Bunun yanı sıra, SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi de torba yasada yer alacaktır. Bu kapsamda, Bağ-Kur’luların prim şartı 7,200 güne indirilecek ve EYT’lileri de ilgilendirecek şekilde düzenleme yapılması beklenmektedir.