Türkiye’de vergi mükelleflerine ait bilgilerin açıklanmasına dair takvim revize edilerek yeniden belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, vergi rekortmenleri her yıl ağustos sonuna kadar açıklanacak. Bu açıklamaya istisna olanlar, bilgilerinin paylaşılmasını talep etmeyen mükellefler olacak. Vergi rekortmenlerinin açıklanmasına ilişkin esaslar düzenlendi ve mükelleflerin beyanları üzerinden en fazla vergi tahakkuk edenler belirlenecek.
Tebliğe göre, Türkiye genelinde ve her ilde en fazla vergi ödeyen ilk 100 mükellefin adı, unvanı, faaliyet türü, vergi miktarı ve bağlı oldukları vergi dairesi bilgilerini içeren listeler oluşturulacak. Bu listeler Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı ve vergi dairesi başkanlıkları/defterdarlıkları tarafından hazırlanacak ve her yıl ağustos sonuna kadar açıklanacak. Ayrıca, bazı listeler eylül ayına kadar açıklanabilecek.
Bu düzenleme sayesinde vergi rekortmenlerinin bilgileri her yıl belirli bir takvim dahilinde kamuoyuyla paylaşılacak. Bu süreçte mükelleflerin gizliliği korunacak ve bilgileri isteyenler dışındaki mükellefler açıklanmayacak. Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen hükümler doğrultusunda bu listeler her yıl ağustos ayında yayınlanacak ve vergi mükelleflerinin adil bir şekilde vergi ödemeleri kamuoyu tarafından takip edilebilecek.
En fazla vergi ödeyen mükelleflerin açıklanması, vergiye uyumun artırılmasına ve vergi ödemelerinin denetimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, vergi rekortmenleri listeleri vergi adaleti ve şeffaflığı açısından önem taşımaktadır. Bu düzenleme ile vergi ödemeleri ve mükelleflerin durumu daha şeffaf bir şekilde yayınlanacak ve vergi gelirlerinin adil dağılımı sağlanacaktır. Bu sayede vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergi denetiminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.