Ankara’da yaşayan bir kadın, 16 yaşında doğuştan rahmi ve vajinası olmadığını öğrendi. Yaşadığı sağlık problemini çözmek için yaptığı araştırmalar sonucunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bir doktor ile tanışarak ameliyat olmaya karar verdi.
Bu kadın için, karın iç zarından alınan bir parça ile vajina oluşturuldu. Başarılı geçen ameliyatın ardından, sağlığına kavuştu.
“İYİLEŞME SÜRECİNDE AĞRI YA DA YARA İZİ OLUŞMUYOR”
Uzman doktor, doğuştan rahim ve vajina gelişmemesinin oldukça nadir görülen bir durum olduğunu belirtti. Bahsedilen durumun kadınların cinsel hayatını etkilediğini ve çocuk sahibi olmayı imkansız hale getirdiğini ifade etti. Doktor, “Biz doğuştan vajinası olmayan kadınlara, karın iç zarından vajina ameliyatı yapıyoruz. Bu ameliyatı robotik cerrahi ile gerçekleştiriyoruz. Bu sayede hastalarımız çok hızlı bir şekilde iyileşiyor. Aynı zamanda kapalı yöntemle yapıldığı için, iyileşme sürecinde ağrı veya yara izi gibi sorunlar oluşmuyor” dedi.
“AKINTI GİBİ PROBLEMLERİ DE GÖRMÜYORUZ”
Ameliyat sonrasında kadınların sağlıklı bir cinsel hayata kavuştuklarını vurgulayan doktor, bu yöntemle akıntı veya ağrı gibi problemlerin yaşanmadığını açıkladı. Ameliyatın 18 yaşından sonra yapılmasını önererek, “Bu hastalığın daha erken yaşlarda tedavi edilmesinin aciliyeti yok. Boy uzaması durduktan sonra 18 yaşından itibaren ameliyat yapılabilir” şeklinde konuştu.
“AMELİYAT SONRASI MUTLAKA HPV TESTİ YAPILMALI”
Kadınların 15-16 yaşlarına kadar hala adet kanaması başlamadıysa, dış genital bölgede vajinal açıklık kapalıysa, doğuştan vajina gelişip gelişmediğinin belirlenmesi amacıyla jinekolojik muayene yapılması gerektiği belirtiliyor.
Teşhis konulan hastaların ameliyat sonrası cinsel ilişkiden itibaren HPV testi yaptırması gerektiğini açıklayan uzman, “HPV sadece rahim ağzı kanseri değil, vajinal kanseri de tetikleyebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası 6 ay içinde HPV testinin yapılmasını öneriyoruz” dedi.
“ÇOCUĞUN OLMAZ, EVLENEMEZSİN DEDİLER”
Adet görmemesi nedeniyle 16 yaşında gittiği muayenede hastalığını öğrendiğini belirten kadın, “Evlenmeden önce ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Bir hastanede ise ‘Çocuğun olmaz, evlenemezsin’ gibi şeyler söylediler. O an çok üzüldüm. Daha sonra birkaç yıl araştırdım ve ‘Ben de bir kadınım, tedavimi olmalıyım’ dedim. İnternette araştırırken uzmanın bir röportajına denk geldim. Muayenesine gittim ve onunla konuşarak güven aldım. Ameliyat konusunda bilgi verdikten sonra kabul ettim. Ameliyatımı oldum, 4-5 gün hastanede kaldım. Rahatsız edici bir durum yaşamadım. Sonrasında evime döndüm ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım” şeklinde konuştu.
Kadın, aynı sağlık sorununu yaşayan ancak toplumsal baskılardan dolayı tedavi olamamış kadınlara şu mesajı verdi:
Toplum o kadar da önemli değil. Sonuçta herkes yaşayacak; başkalarının mutluluğunu gördüklerinde onlar da üzülecekler. Bu nedenle tedavisi olan bir şeyi yapmamak bence doğru değil. Ameliyatlarını olsunlar; onlar da benim gibi mutlu olacaktır.