İklim değişikliği, dünya üzerinde yaşanmaz koşulları beraberinde getiriyor.
Bu nedenle, dünya genelindeki ölümcül sıcak hava dalgalarının sayısı giderek artmaktadır.
Bu konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma önemli bulgular ortaya koyuyor.
Yeni çalışmaya göre, küresel sıcaklık sanayi öncesi döneme kıyasla 2°C yükselirse, ABD büyüklüğünde bir alan gençler için bile tehlike arz eden seviyelere ulaşacak.
HANGİ BÖLGEDE YAŞAYANLAR RİSK ALTINDA
Bilim insanları, Nature Reviews Earth and Environment dergisinde yayımlanan bu çalışmada, aşırı sıcakların insan vücudu üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırma, özellikle Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgelerinde yaşayanların en büyük risk altında olduğunu ortaya çıkardı.
2023 yılında Suudi Arabistan’daki hac ibadetinde sıcaklık 51,8°C’ye kadar yükseldi ve bu durum 1.300’den fazla can kaybına neden oldu. Gelecekte bu tür ölümcül sıcak hava olaylarının daha sık yaşanabileceği ifade ediliyor.
TEHLİKELİ ALANLAR ARTIYOR
Araştırmada, 1994-2023 yılları arasında küresel toprakların yaklaşık yüzde 2’sinde sıcaklık ve nem seviyelerinin 60 yaş altındaki bireyler için tehlikeli sınırlara ulaştığı belirlendi.
Daha yaşlı, savunmasız bireyler için bu oran ise yüzde 20’ye kadar çıkmaktadır.
King’s College London’dan araştırmanın baş yazarı, küresel sıcaklıkların 2°C artması durumunda, aşırı sıcaklardan etkilenecek kara yüzeyinin üç katına çıkacağını ifade etti.
Bu durumda:
60 yaş altındaki bireyler için tehlikeli alan, dünya yüzeyinin yüzde 6’sını kapsayacak.
60 yaş üzerindeki bireyler için ise riskli bölge gezegenin üçte birine yayılacak.
Paris İklim Anlaşması’nın hedefi, küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamaktır. Ancak 2023 yılı itibarıyla ortalama sıcaklık artışı ilk kez 1,5°C’yi aşmıştır.
ÖLÜMCÜL SICAKLIK EŞİĞİ
Araştırmaya göre, bugüne kadar dünyanın en sıcak bölgelerinde yalnızca kısa süreli olarak aşılmış olan ölümcül sıcaklık eşiklerinin, gelecekte gençler üzerinde bile etkili olabileceği uyarısı yapılıyor.
Bu tür sıcaklıklarda, gölge, rüzgar ve yeterli su alımı bile sıcak çarpmasını önlemekte yetersiz kalabilir ve uzun süre dışarda kalmak hayatı tehdit edebilir.
Sıcaklık stresi, vücudun doğal soğutma mekanizmalarını devre dışı bırakarak baş dönmesi, baş ağrısı ve organ yetmezliğine yol açabilir ve ölümle sonuçlanabilir.
Özellikle yüksek nem oranı, vücudun ter yoluyla kendini soğutmasını zorlaştırarak tehlikeyi artırmaktadır.
SICAK HAVA DALGALARINDA CAN KAYBI ARTIYOR
Şimdiye kadar sıcak hava dalgalarına bağlı en yüksek can kaybı Avrupa’da gerçekleşti:
2003 yılında 70 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
2022 yılında 60 bin ve 2023’te ise 47 binden fazla ölüm kaydedildi.
Asya kıtasında da sıcak hava dalgalarının büyük çapta can kayıplarına yol açtığı